2025.05.12

Majówka Powiatu Tureckiego – DZIAŁO SIĘ !!!

None

Majówka Powiatu Tureckiego połączona z Wystawą Rolno-Ogrodniczą - stanowią nieodłączny i trwały element dla społeczności Powiatu Tureckiego, jak i ZSR CKP w Kaczkach Średnich, patronat honorowy nad naszym wydarzeniem objęli – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Poseł na Sejm RP – P. Minister Michał Kołodziejczak oraz Poseł na Sejm RP – P. Ryszard Bartosik, 
Wydarzenie to już od wielu lat cieszy się niegasnącym powodzeniem i zainteresowaniem wszystkich pasjonatów ogrodnictwa, rolnictwa, polskich produktów, a ostatnio nawet smakoszy lokalnej kuchni Powiatu Tureckiego.
Jesteśmy przekonani, że każdy z Państwa znalazł tutaj coś dla siebie – DZIĘKUJEMY ZA TAK LICZNĄ WSZĄ OBECNOŚĆ !!! 
Tegoroczna edycja była z jednej strony świętem lokalnej kultury i tradycji, ale też wspaniałą okazją do wspólnego spędzenia czasu w rodzinnej atmosferze, przy muzyce oraz zabawie.
Majówkę uroczyście otworzył Starosta Turecki Jan Smak, któremu towarzyszył Poseł na Sejm RP Ryszard Bartosik, Wójt Gminy Turek Karol Mikołajczyk, Przewodniczący Rady Powiatu Krzysztof Buchelt, Przewodniczący Rady Gminy Turek Ireneusz Kolenda i Elżbieta Karwacka – Dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich. Jednym z najważniejszych punktów programu były Kulinaria Powiatu Tureckiego – stoiska pełne lokalnych przysmaków, tradycyjnych wypieków, domowych przetworów i smaków, które przywołują wspomnienia dzieciństwa. Wielką atrakcją okazał się również konkurs kulinarny „Gotować każdy może”, w którym drużyny z gmin powiatu rywalizowały w przygotowywaniu popisowych dań na scenie. Aromaty unoszące się nad placem przyciągały tłumy — a wszystko to w duchu dobrej zabawy i integracji. Szczególne uznanie i gromkie brawa zebrały Koła Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie na najładniejsze EKO stoisko oraz VII Kulinariach Powiatu Tureckiego. Każde z nich prezentowało się wyjątkowość, łącząc pomysłowość oraz estetykę z przesłaniem proekologicznym. Organizatorzy postanowili przyznać wszystkim uczestniczkom równorzędne pierwsze miejsce – bo każda z prezentacji była wyrazem troski o środowisko i dumy z lokalnej tożsamości. Również VII Edycja Kulinariów Powiatu Tureckiego – to smaki i pomysłowość, a przede wszystkim tradycyjna kuchnia wysublimowanych potraw „z dzieciństwa” i rozkosz dla podniebień. Pierwsze trzy KGW Leśnictwo – Gmina Kawęczyn; KGW Chylin – Gmina Władysławów i KGW Smaszew Gmina Tuliszków, których dania zostały najwyżej ocenione otrzymały nagrody finansowe ufundowane przez Starostę Tureckiego Jana Smaka, pozostałe „Koła gospodyń” wyróżniono nagrodami rzeczowymi – pierwsze miejsce w kategorii „Słodkość po turecku” zajęło – KGW Kwiaty Obrzębina – Gmina Turek.
Na scenie nie zabrakło emocji muzycznych. Publiczność rozgrzała orkiestra dęta z Przykony, następnie na scenie pojawili się utalentowani wokaliści z Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich prezentując repertuar godny najwyższego uznania zaśpiewany „z sercem”.
Również nie zabrakło konkursu pn. „Gotować każdy może'' : gdzie P. Dyrektor ZSR CKP w Kaczkach Śr. Elżbieta Karwacka i P. Wójt Gminy Turek Karol Mikołajczyk oraz uczeń ZSR, przygotowali „Naleśniki z serem i śródziemnomorskie”, natomiast druga para P. Starosta Powiatu Tureckiego Jan Smak i P. Wicedyrektor ZSR CKP w Kaczkach Śr. Ela Wojciechowska oraz uczeń przygotowali „Sałatkę śródziemnomorską z serami” – z kulinarnych zmagań licznymi i gromkimi barwami nagrodzone zostały dwie pary - zajmując ex aequo pierwsze miejsce.

Bardzo ważnym akcentem podczas naszego wydarzenia była oficjalna zbiórka charytatywna dla chorego sześciomiesięcznego Julka z Gminy Turek, który oczekuje na bardzo kosztowną operację. Dziękujemy za otwartość Państwa serc i portfeli.
Za udział w tegorocznej Majówce organizatorzy składają serdeczne podziękowana:
Przedstawicielom służb mundurowych: wojska z 12 Wlkp. Brygady Obrony Terytorialnej, Policji, Straży: PSP, oraz Ochotniczej Straży Pożarnej w Kaczkach Średnich, Przedstawicielom Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku, Panu Błażejowi Serkowskiemu – z-ca dyr. Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Poznaniu, który to Ośrodek Wsparcia udzielił wsparcie finansowe naszemu wydarzeniu za co serdecznie dziękujemy, Przedsiębiorstwu Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno za ufundowanie nagród w Konkursie pn.; „Kulinaria Powiatu Tureckiego” – serdeczne podziękowania, Przedstawicielom Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Oddział Terenowy w Turku, Przedstawicielom firmy McKeen-Beef Sp. z o.o. z Dobrej, Przedstawicielom Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Turku, Powiatowemu Urzędu Pracy w Turku, Powiatowemu Centrum Pomocy Rodzinie w Turku, Przedstawicielom Wielkopolskiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu Oddział w Turku, Przedstawicielom Służby Zdrowia SP ZOZ w Turku – , którzy przez cały dzień oferowali wszelką pomoc medyczną, jak i bezpłatny pomiar ciśnienia krwi czy poziomu glukozy, Przedstawicieli 18 KGW z Powiatu Tureckiego, które wszystkim udowodniły, że Kobiety z Powiatu Tureckiego gotuję najlepiej pod słońcem – wielkie brawa dla WAS, Przedstawicielom Pszczelarzy,
Przedstawicielom Caritas w Kaczkach Średnich, na którym jak i również stoiskach KGW było centrum zbiórki charytatywnej dla Julka, ponadto na stoiska KGW mogą Państwo dokonywać dobrowolnych wpłat dla Juleczka.
BRAWO WY – WSZYSCY MIESZKAŃCY POWIATU TURECKIEGO – ZAPRASZAMY ZA ROK !!!

Zdjęcia