2017.08.28

Sukces delegacji z powiatu tureckiego w Gnieźnie!

Nieprzypadkowo dożynki wielkopolskie odbywają się właśnie w Gnieźnie, w samym  sercu województwa. Jest to miejsce ważne z punktu widzenia historii. Tu przecież odbył się doniosły Zjazd Gnieźnieński. To w gnieźnieńskiej Katedrze złożone zostały szczątki św. Wojciecha – patrona naszej ojczyzny, a Wzgórze Lecha było świadkiem koronacji pierwszych królów Polski.

Tradycyjnie w ostatnią niedzielę sierpnia, rolnicy z powiatu tureckiego podziękowali za plony podczas Wojewódzko – Archidiecezjalnych Dożynek w Gnieźnie. Pierwszym punktem regionalnego święta plonów było otwarcie wystawy rolniczej z udziałem Marszałka Marka Woźniaka i Wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego. Następnie dziękczynną mszę świętą celebrował Prymas Polski, który poświęcił chleb i dożynkowe wieńce. Członkinie brudzewskiego zespołu „Razem” (Urszula Banasiak, Anna Rosiak, Teresa Grzelka, Halina Pietruszka) przykuła uwagę zgromadzonych tradycyjnym wieńcem wyplecionym ze zbóż, ziół, jarzębiny i kwiatów z przydomowego ogródka. Dla reprezentantów powiatu tureckiego niezmiernie pomyślny okazał się finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w województwie wielkopolskim” pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Wielkopolskiego. Chleb wiejski żytni wypieczony przez Pana Szczepana Banasiaka został najwyżej oceniony przez kapitułę konkursową. Natomiast Pani Anna Rosiak zdobyła wyróżnienie za likier wiśniowy. Nagrodzono także właścicielkę Zakładu Mięsnego z Boleszczyna – p. Agatę Niespodziańską za jedną z najsmaczniejszych kiełbas regionalnych.

Nie tylko kulinariami i wieńcami dożynkowymi Powiat Turecki pochwalił się w Gnieźnie.  Mieszkańcy wsi Potworów i Marcinów  witali gości dożynkowych z całej Wielkopolski  w tradycyjnych strojach żniwiarskich, prezentowali także dawne narzędzia rolnicze podczas wystawy „Wielkopolska wieś – tradycja i nowoczesność”.   

Zdjęcia