2018.12.12
Zwyczaje bożonarodzeniowe w ZST w Turku
W związku ze zbliżającym się okresem świąt Bożego Narodzenia w dniu 7 grudnia 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się spotkanie poświęcone tradycjom bożonarodzeniowym, w ramach którego przeprowadzono warsztaty oraz konkurs na najładniejszy stół bożonarodzeniowy i najsmaczniejsze ciasto. W warsztatach uczestniczyły Panie z Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera – Halina Guzik i Ewa Ogrodowczyk, które przedstawiły uczniom zasady zdobienia bombek metodą decoupagu oraz przygotowywania z papieru gwiazdek i kartek świątecznych.
W Szkolnym Konkursie na Najładniejszy Stół Bożonarodzeniowy wzięli udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym: 1 FZ, 2 FZ, 3 hk, 4 TŻ. Celem konkursu było kultywowanie tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką pięknego nakrywania stołu. Dekoracje przygotowane przez uczniów były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej tradycji (sianko, opłatek, gałązki świerku).
Komisja konkursowa w składzie: p. wicedyrektor Ewa Górska, p. Wiesława Woźnicka, p. Ilona Wieczorek, p. Karolina Łajdecka, p. Marzena Maćków, p Anna Stefanowska, p. Aneta Gruszczyńska wyłoniła zwycięzców:
- I miejsce – Anna Misiak (1 FZ),
- II miejsce – Gabriela Kalinowska, Nikola Walczak ( 1 FZ),
- III miejsce – Martyna Wróbel, Nikola Szulc, Kacper Przysło ( 4 TŻ).
W Szkolnym Konkursie na Najsmaczniejsze Ciasto Bożonarodzeniowe, w którym uczestniczyła młodzież ww. klas, zwyciężyli:
- I miejsce - Marcin Ratajczyk ( klasa 2 FZ),
- II miejsce - Aleksandra Derdzińska ( klasa 4 TŻ),
- III miejsce - Agnieszka Przybylak ( klasa 4 TŻ).
Spotkanie bożonarodzeniowe, przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakończyło się degustacją przygotowanych ciast.