2019.05.13

Kulinarnie i kwietnie

Tak w skrócie można podsumować Majówkę Powiatu Tureckiego, która odbyła się w ubiegłą niedzielę w Kaczkach Średnich. Pomimo deszczu na imprezie pojawiły się tłumy zwiedzających, degustujących i kupujących.
Na scenie można było podziwiać kulinarne popisy gości. Pierwsi występowali przedstawiciele Zespołu Szkół Rolniczych - dyrektor Krzysztof Świerk oraz Dariusz Statucki. Wykonali "rosół rybny po kaczkowsku", "kaszotto a’la Statucki" oraz "świerkowy koktajl". Entuzazm zgromadzonych wzbudziło spaghetti w pomidorowym sosie, przygotowane przez przewodniczącego Rady Powiatu Tureckiego Piotra Szewczyńskiego,
oraz radnego Andrzeja Fryta. Podniebienia publiczności podbiły jednak prezes Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz Tu” w Turku Magdalena Ciołek oraz szefowa kuchni Arleta Jakubowska  potrawą wywodzącą się z kuchni gruzińskiej, chaczapuri imerytyńskim. Nadziewane serem placuszki uzyskały największą ilość głosów, zwyciężając w konkursie umiejętności kulinarnych gości.

W III konkursie Kulinariów pierwsze miejsce na potrawę kuchni "Ziemi Tureckiej" zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Potworowa (gm. Dobra). Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu Rozwoju Kół Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary (gm. Kawęczyn). Trzecie miejsce zdobył Zespół Razem Koła Gospodyń Wiejskich w Brudzewie. Podczas Majówki pracowniczki PCPR prowadziły kampanię informacyjną pt. "Ja też chcę mieć swoja rodzinę" - dotyczącą możliwości zostania rodzina zastępczą.

Scenicznym zmaganiom towarzyszył jak co roku kiermasz sadzonek i kwiatów oraz wystawa maszyn rolniczych. Organizatorzy serdecznie dziękują za udział w majówce wszystkim uczestnikom konkursów, wystawcom oraz zwiedzającym.

FOTORELACJA:

https://www.facebook.com/powiatturekpl/posts/1523958777740839