2021.06.02

Uroczyste podsumowanie projektu „Przepisy tradycyjnej kuchni Powiatu Tureckiego” i premiera Przepiśnika

W konkursie „Wielkanocne przepisy tradycyjnej kuchni Powiatu Tureckiego”, ogłoszonym przez Starostę Tureckiego szczególnie chętnie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich. Dziś w siedzibie Starostwa Powiatowego w Turku miało miejsce uroczyste podsumowanie konkursu, połączone z premierą powiatowego Przepiśnika. Starosta Dariusz Kałużny pogratulował laureatom konkursu i wręczył nagrody. Wszystkie panie otrzymały także egzemplarze Przepiśników, w których znajdują się ich przepisy

Pierwsze miejsce w powiatowym konkursie zdobyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kunach (gmina Władysławów). Drugie miejsce należy do Koła Gospodyń Wiejskich w Pęcherzewie (gmina Turek) oraz do sołectwa Bibianna (gmina Malanów). Z kolei na miejscu trzecim uplasowała się Pani Anna Feliks z Międzylesia (gmina Władysławów).

- Jest mi niezmiernie miło, że są panie współautorkami Przepiśnika Powiatu Tureckiego. To bardzo ważne, że chętnie dzielicie się z mieszkańcami regionu przepisami na tradycyjne dania charakterystyczne dla naszych okolic, wiem, że te receptury w waszych rodzinach są  przekazywane z pokolenia na pokolenie, a teraz stanowią kulinarną wizytówkę powiatu tureckiego – powiedział Starosta.  

Przepiśnik Powiatu Tureckiego jest kolejnym zbiorem przepisów kulinarnych, tym razem na wielkanocne dania pochodzące z regionalnej kuchni powiatu tureckiego. To wyjątkowa, niezwykle aromatyczna i apetyczna podróż - po charakterystycznych dla naszego regionu - smakach, zaprawiona szczyptą tradycji i nutką rodzinnych korzeni. Warto także wspomnieć, że w Przepiśniku są również receptury nagrodzone w konkursach kulinarnych adresowanych do uczniów klas o profilu gastronomicznym z Zespołu Szkół Technicznych im. prof. gen. S. Kaliskiego w Turku oraz z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich.

Jeszcze dziękujemy wszystkim za udział w powiatowym konkursie i życzymy kolejnych sukcesów.

Zdjęcia